Wat is gezond?
Wat is nu echt gezond? Als diëtist krijg ik deze vraag dagelijks. Geen gekke vraag natuurlijk, want er is zoveel informatie over voeding te vinden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vooral op internet lijkt iedereen wel een (andere) mening te hebben.
Gelukkig wordt er goed onderzoek gedaan naar voeding, onderzoek waar je op kunt bouwen. Op basis van deze onderzoeken worden dan ook betrouwbare richtlijnen opgesteld over wat nu goede voeding is. Door bijscholing zorg ik ervoor dat ik op de hoogte blijf van deze nieuwe ontwikkelingen.
Eigenlijk kun je alleen antwoord geven op de vraag of een product gezond is als je kijkt naar de context. Dus kijk naar wat je verder eet. Dat lekkere stuk taart op een verjaardag is geen probleem. Als je de rest van de dag of de week tenminste verder weinig snoept. Balans heet dat. Een komkommer is natuurlijk hartstikke gezond, maar niet als die komkommer het enige is dat je voor je ontbijt, lunch of als tussendoortje eet. En wist je dat je van het drinken van teveel water zelfs een watervergiftiging kunt krijgen? Zo zie je hoe belangrijk die context is.
Bovendien is ieder mens anders. Elk lijf heeft andere behoeften. Heb je een actieve leefstijl of een kantoorbaan? Of heb je een (chronische) ziekte – bijvoorbeeld diabetes? Dan heeft jouw lijf andere behoeften dan van een ander. Bovendien veranderen ze ook nog eens per levensfase. Verwarrend he! Het is dan ook niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat jouw dagelijkse voeding perfect aansluit op jouw leefstijl. Gelukkig heeft een diëtist die combinatie van uitgebreide voedings- en medische kennis en een flinke portie ervaring. Ik ben dan ook de persoon bij uitstek om jou hiermee te kunnen helpen.