Het verschil tussen onbewerkte, (weinig) bewerkte en ultra-bewerkte voeding.
Het merendeel van onze voeding is bewerkt. Hoe passen die bewerkte voedingsmiddelen in een gezond en duurzaam voedingspatroon?
Voordelen van voedselbewerking
De bewerking van voeding brengt over het algemeen heel wat voordelen met zich mee. Bewerkingen zoals versnijden, invriezen, koken, pasteuriseren en fermenteren zorgen bijvoorbeeld voor betere bewaarmogelijkheden (en dus veiliger voedsel en minder voedselverliezen), een betere vertering, een hogere beschikbaarheid van voedingsstoffen en een verhoogd gebruiksgemak. Enkele voorbeelden van gezonde bewerkte producten zijn volkoren brood of diepvriesgroenten.
Nadelen van voedselbewerking
Het bewerken van voedsel kan ook nadelig zijn en onze voeding minder gezond maken. Denk aan de toevoeging van suiker, (verzadigd) vet en/of zout aan tal van bewerkte producten. Bewerkingen kunnen ervoor zorgen dat (een deel van) de aanwezige voedingsstoffen verloren gaan, bijvoorbeeld voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Wat is ultrabewerkte voeding?
De toename van overgewicht en obesitas loopt nagenoeg gelijk op met een toename van de consumptie van ultra-bewerkt voedsel. Zo zorgt ultra-bewerkte voeding in Nederland voor bijna 80% van de totale dagelijkse energie-inname. Onder ultra-bewerkt voedsel verstaan we voeding die door verschillende industriële processen aangepast is om het makkelijker verteerbaar en houdbaar te maken. Het bevat veel toegevoegde ingrediënten zoals suiker, vet en zout en chemicaliën en tegelijkertijd weinig voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen en mineralen, die je lichaam juist wél nodig heeft.
Duurzaam voedingspatroon
Voor een duurzaam voedingspatroon is er een gedragsverandering nodig. Een verschuiving naar minder ultra-bewerkte voeding en meer onbewerkte en gezondere voeding. Denk hierbij aan een voedingspatroon rijk aan vezels, zoals groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Deze producten hebben meer voedingswaarden en bevatten tegelijkertijd vaak veel minder calorieën.
Bron: mlds.nl, gezondleven.be Beeld: gezondleven.be