Feitjes over eitjes
Hoeveel calorieën bevat een ei? Kun je dagelijks een ei eten? Hoe kun je eieren het beste bewaren? Alles wat je moet weten over eieren op een rij!
1. Hoeveel calorieën bevat een ei?
Eieren zijn caloriearm. Een gekookt eitje (een gemiddeld ei weegt zonder schaal zo’n 55 gram) bevat 70 kilocalorieën. Als je hetzelfde eitje bakt, bevat het zo’n 110 kilocalorieën.
2. Kun je dagelijks een ei eten?
Dat hangt van je voedingspatroon af. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en eieren. Zo’n twee à drie eieren per week pas in een gezond voedingspatroon. Vegetariërs kunnen volgens het Voedingscentrum vier eieren per week eten, omdat ze over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen dan vleeseters.
3. Hoe kun je eieren het beste bewaren?
Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans. Door de eieren in de doos te bewaren drogen ze minder snel uit.
4. Hoe lang kun je eieren bewaren?
Verse eieren zijn 28 dagen houdbaar. Koop je ze vers bij de boer? Dan kun je ze dus 28 dagen bewaren. Als je ze in de supermarkt hebt gekocht, kun je ze zo lang bewaren als de THT-datum op de doos aangeeft. Vaak zijn eieren al één à twee weken oud voordat ze in de supermarkt staan.
5. Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?
Qua smaak verschilt het niks, de kleur van de eierschaal wordt bepaald door het ras van de kip. Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, kippen met rode oorlellen bruine eieren.
6. Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren?
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen. Biologische en vrije-uitloopkippen hebben wel betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
7. Is het vet in eieren ongezond?
Vooral in de dooier zit vet, zo’n 5 gram. Ongeveer 33 procent daarvan is verzadigd vet en 66 procent onverzadigd. Mits je met mate eieren eet, zijn ze niet ongezond. Ze bevatten namelijk ook veel gezonde stoffen. Denk aan vitamine D, E en verschillende B-vitamines.
Bron: gezondheidsnet | Photo by Autumn Mott Rodeheaver